Megújuló energiaforrások

Valóságos Kincsesbánya: hiánypótló ismeretterjesztő kampány a zöldenergiáról

2012.08.07. - 11:49  |  Nincs hozzászólás

A megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségekre, az energiatakarékos megoldások mindennapi alkalmazására hívta fel a figyelmet az uniós támogatással megvalósuló Valóságos Kincsesbánya program. A projekt keretében végzett kutatás szerint az országos ismeretterjesztő TV sorozatot, lakossági fórumokat, internetes kvízjátékot is magában foglaló, átfogó kampány is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen választanának „zöld”megoldásokat a környezet megóvása érdekében.

A környezettudatos energiafelhasználás megismertetését, a fenntarthatóbb életmód népszerűsítését állította középpontba a Valóságos Kincsesbánya regionális (országos) környezetvédelmi kampány. A kezdeményezés célja volt, hogy a lehető legszélesebb rétegeket elérve mutasson rá az energiapazarlás veszélyeire és ismertesse meg a hazánkban is elérhető, otthon alkalmazható energiatakarékos megoldásokat.

Az átfogó környezetvédelmi kampány fő pillérét a Valóságos Kincsesbánya 18 részes ismeretterjesztő sorozat jelentette, mely az M1 és a Duna Televízió, valamint Békés megyei regionális televíziók műsorán több mint 70 alkalommal került adásba, így csaknem 5 millió néző tájékozódhatott a környezettudatos életmódról. A projekt részeként 2 helyszínen, Szarvason és Békéscsabán megrendezett, több mint 2000 fő aktív részvételével zajló fórumokon ugyancsak lehetőség nyílt a zöldenergia megismertetésére a lakosság körében. Emellett a kampány keretében a vállalkozó kedvű játékosok az „Ökos-lak” (www.okos-lak.hu) kvízjáték segítségével tették próbára különböző energiahordozókkal kapcsolatos tudásukat, miközben játszva ismerhették meg a környezettudatos és gazdaságos otthoni praktikákat.

A Valóságos Kincsesbánya program sikerrel zárult, fontos ismereteket közvetített az energiahatékonyság területén, amit a kampány hatékonyságát vizsgáló kutatás eredményei is igazolnak. A felmérésből kiderül: a megkérdezettek háromnegyede találkozott olyan ötlettel a kampány során, melyet szívesen alkalmazna annak érdekében, hogy otthona energiatakarékosabb legyen. Legnagyobb arányban a napenergia, napkollektorok felhasználását, a kevésbé energiatakarékos égők cseréjét, a geotermikus energia felhasználását illetve a lakások hőszigetelését említették a szóba jöhető megoldások közül. A TV műsorok, fórumok, hirdetések, plakátok és internetes kvízjáték nagyban elősegítették az alternatív energiaforrások széleskörű megismerését is: a megkérdezettek döntő többsége a kampányt követően új információkkal gazdagodott többek között a szélenergia és a biomasszából nyerhető bioenergia felhasználási lehetőségeiről is.

Bár a „Valóságos Kincsesbánya – Fenntarthatóbb életmódot népszerűsítő kampány megvalósítása” (KEOP-6.1.0/B/11-2011-0050) projekt befejeződött, az energiatakarékos megoldásokat újabb rendezvény keretében ismerhetik meg az érdeklődők a 2012. október 26-i budapesti fórumon. A Fórum tartalmazza mindazokat a célokat, amelyeket a Valóságos Kincsesbánya, mint esemény, és mint ismeretterjesztő sorozat az eddigiekben már elért, és a továbbiakban is zászlajára tűzött.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »