Megújuló energiaforrások

Hallássérült delfinek?

A fukusimai katasztrófa után Németország úgy döntött, leállítja atomreaktorait és nagyobb hangsúlyt fektet a megújuló energiák, elsősorban a szélenergia felhasználására.

A német tengerparton egy 25 ezer megawattos szélerőmű építését tervezik, azonban a természetvédő csoportok szerint az építkezéssel járó lárma károsítja a területen élő barna delfinek hallását. Bár az eredeti elképzelések szerint az erőművet 2030-ig befejezik és átadják, a munkálatok megkezdése egyelőre várat magára.

Kim Detloff, a német NABU környezetvédő csoport szakértője elmondta, hogy ha egy barna delfin hallása megsérül, az állat halálra van ítélve. A delfinek hanghullámok alapján tájékozódnak, hallásukat használják az élelem felkutatása és a párválasztás során.

A német hatóságok reagáltak a természetvédők aggodalmaira, kötelezték a kivitelező E.ON-t és RWE-t, hogy alkalmazzanak zajcsökkentő technológiákat, amelyekre a projekt teljes költségvetésének 0,5%-át fordítják a cégek a Hydrotechnik Luenbeck elemzése alapján. Az RWE tervei szerint a fúrási zajok tompítását egy buborékok kibocsátásán alapuló eljárás segítségével érik majd el.

A hasonló esetek hozzájárulnak ahhoz, hogy Németországban a szélenergia költségei magasabbak, mint például a szomszédos Egyesült Királyságban. Amíg Németországban az egy megawattos teljesítményre képes erőművek létrehozásához 4,2-4,4 millió eurós befektetés szükséges, a briteknél ugyanez már 3,7-4 millió euróból megvalósítható.

Forrás: http://www.guardian.co.uk