Megújuló energiaforrások

Szélenergia – robbanás Kínában

Valamivel több mint 50 millió kilowattnál tart a termelt áram mennyisége – jelentette az első félévről a kínai állami áramellátó hálózatot üzemeltető vállalat az ország szélerőműveiből a hálózatnak termelt és oda juttatott áramról.

Ennek alapján a vállalat számításai szerint az elmúlt hat évben évente átlagban 87 százalékkal nőtt az ily módon a hálózatnak termelt áram, amit az illetékesek elsősorban az áramgazdálkodás jobb ellenőrzésének, az ezzel kapcsolatban meghozott intézkedéseknek tulajdonítanak.

A szélerőművi áramfejlesztés eszerint valóságos robbanást él meg Kínában, bár a sajtójelentések elismerik, hogy még nagy kihívás előtt áll a szélerőművek termelte áram bekapcsolása az országos ellátó hálózatba, és hogy a szélerőművi kapacitások egyelőre az ország észak-nyugati részére összpontosulnak – olvasható a L’Usine Nouvelle című francia szaklapban..

Remélik, hogy 2015-re a szélerőművek termelte és a hálózatba jutó áram megközelíti a 100 gigawattnyit, hozzájárulva ahhoz a célhoz, hogy 2020-ra az energiatermelésben a nem fosszilis energiahordozók felhasználásával termelt áram részaránya 15 százalékot érjen el. Ma ennek a résznek zömét a vizierőművek biztosítják, de második helyre sorolják a szélerőművek által termelt áram részesedését.