Megújuló energiaforrások

Nagy napra ébredt Spanyolország

A rendkívül jó napsütéses viszonyoknak, no meg az ország összesen 35 naphő-erőművének (CSP) köszönhetően az idei nyár közepén világrekordot állított fel Spanyolország.

Mint az ilyen erőműveknek az áramellátásban illetékes országos szövetség közölte, a koncentrált naperőművi létesítmények július közepén az ország elektromos áramfogyasztásának 3,23 százalékát biztosították, és volt egy olyan nap, amikor 17 órás működésük révén 4,1 százalékot ért el a nemzeti áramhálózatba ezen erőművek termelte áram részaránya – jelentette a solarserver szakportál.

A szövetség annak okán is fontosnak tartotta közölni ezen örvendetes hírt, mert a rossz spanyol gazdasági-pénzügyi helyzet miatt a kormányzat az ilyen erőművi fejlesztéseket is vissza akarja fogni. Ez pedig a szövetség szerint azzal is járhat, hogy a CSP technológia alkalmazásában eddig birtokolt vezető pozícióját is elveszítheti Spanyolország.

A napenergia áramtermelésre történő hasznosításában az ország földrajzi előnyt élvez Németországgal szemben, ahol korábban indultak ezen a téren nagyarányú fejlesztések. Ezek az utóbbi időben megtörni látszanak, mindazonáltal a nap energiájából nyert áram a múlt évben a német áramfogyasztás mintegy 3 százalékát fedezte.