Megújuló energiaforrások

Száz százalékos célt sürgetnek Amerikában

Egyértelmű célokat kell kitűzni a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatban – állapítja meg blogjában Terry Tammien. Az amerikai szerző az olaj és a szén mindenhatósága ellen jelentetett már meg publikációkat.

A fastcoexist.com portálon megjelent írásában is nekitámad a két kampányoló amerikai elnökjelöltnek: Mitt Romneynek azért, mert szénbányák megnyitását ígéri az ország energiafüggőségének mérséklése, az energiaellátás javítása érdekében, Obamát pedig azért marasztalja el, mert jóllehet Romneyvel ellentétben a föld feletti energiaforrások kihasználását preferálja, de nála sincsenek pontos célkitűzések.

Ez utóbbiak ugyanis Terry Tammien szerint a Walmart amerikai áruházlánc, vagy az Ikea svéd bútorkereskedelmi vállalat mintájára képzelhetők el. Nem kevesebbet tűztek célul: energiaszükségletüket idővel 100 százalékban megújuló forrásokból fedezik majd.

Könnyű persze egy vállalat szintjén célokat meghatározni, nem egy egész országról van szó. A blogger azonban felveti: a Walmart egy olyan nagyságrendű vállalat, hogy forgalma alapján a világ országainak sorrendjében a GDP-értékeket nézve körülbelül a huszadik helyen foglalna helyet. Hivatkozik a Walmart adataira, miszerint 2 millió embert foglalkoztat és 150 millió embert szolgál ki.

Tény: vannak pénzeszközei a beruházásokhoz. A közelmúltban kapott egy húsz emelet magas széltornyot központi elosztója, mely széltorony csak egyike a mintegy kétszáz megújuló energiát hasznosító Walmart létesítménynek, köztük olyan szélerőmű-parknak, amelyik több mint 300 üzlet energiaellátását biztosítja, kaliforniai egységeinek egy részét napenergiából nyert áram látja el, Mexikóban közel három és félszáz üzletében ugyanezt szélenergia biztosítja, Írországban 14 olyan üzlete van, amelynek energiaszükségletét teljesen szélenergiából elégítik ki.

Merthogy a cél 100 százalékban megújulókból működni. Nincs ez másképp az Ikea esetében sem, de – emlékeztet – már vannak országok, például Skócia, és vannak városok, például Austin városa Texas államban, ahol ezt a 100 százalékos célt tűzték ki.