Megújuló energiaforrások

A legnagyobb szélerőmű

A világ legnagyobb, 339 turbinából álló tengeri szélerőművének terveit nyújtotta be a napokban a Moray Offshore Renewables a skót kormányhoz. A Moray Firth megépítésének várható összköltsége több mint 1500 milliárd forint. Az erőmű 1,5 gigawattos teljesítményével egymillió otthon energiaellátását lesz képes biztosítani.

A tervek szerint a Moray Firth az észak-skóciai Caithness partjaitól 21 kilométerre helyezkedik majd el, és lényegesen nagyobb lesz, mint a Londonban, a Temze torkolatánál jelenleg is építés alatt álló 1 gigawattos erőmű.

A kivitelező Moray Offshore Renewables szerint – amely a spanyol Repsol és a portugál EDP Renewables közös cége – a szélerőmű Skócia lakosságának 40%-át láthatná el árammal. Ráadásul a Moray Firth projekt több száz munkahelyet teremthet, a Skóciában évente energiatermelésre felhasznált szén mennyiségét egyharmadával – 2 millió tonnával –, a szén-dioxid kibocsátást pedig akár 4,5 millió tonnával csökkentené.

Ha a skót kormány jóváhagyja az erőmű terveit, az építkezés 2015-ben kezdődhet meg, befejezése 2020-ra várható. Skócia az évtized végéig 100%-ban megújuló energiaforrásokból kívánja finanszírozni villamosenergia-ellátását.

Forrás: http://www.businessgreen.com