Megújuló energiaforrások

Nem a bioüzemanyagokra

A Nestlé szerint az élelmiszerválságra és az áremelkedésre való tekintettel az Amerikai Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak sürgősen változhatniuk kell bioüzemanyagokra vonatkozó politikájukon.

Paul Bulcke, a Nestlé vezérigazgatója szerint az élelmiszer-alapú bioüzemanyag-gyártás téves út, az Egyesült Államoknak és az Uniónak jobb, hatékonyabb bioüzemanyagok kifejlesztését kell támogatnia. Az Egyesült Államok a külföldi olajimporttól való függőség csökkentése érdekében kötelezte el magát a bioüzemanyagok mellett, az országban megtermelt kukorica 40%-át fordítják e célra, miközben az elmúlt 100 év legsúlyosabb szárazsága miatt idén a terméshozam jelentősen alacsonyabb.

Az uniós országok a közlekedéshez felhasznált energia 10-20%-át szeretnék a bioüzemanyagok segítségével fedezni a szén-dioxid kibocsátás visszafogása reményében. A Nestlé álláspontja szerint azonban az Egyesült Államok energetikai függetlenségre és az Unió tisztább gazdaságra vonatkozó célkitűzései nem valósíthatók meg úgy, hogy élelmiszer-ellátási hiányok kialakulását és áremelkedést eredményeznek. Buckle kiemelte, hogy a bioüzemanyagok nem váltották be a hozzájuk fűzött ígéreteket, használatuk nem csökkenti jelentősen a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségét.

A Nestlé, amely a világ legnagyobb élelmiszeripari cégeként komoly befolyással rendelkezik, lobbizik az Egyesült Államok és az uniós országok kormányainál a bioüzemanyag-kvóták átalakítása érdekében.

Forrás: http://www.businessgreen.com