Megújuló energiaforrások

Szélturbina fából

A német TimberTower fából készíti a szélturbinák oszlopait – az eljárás alacsonyabb költségeket és magasabb, ezért hatékonyabb berendezéseket eredményez.

Az oszlopokhoz fenntarthatóan működő faipari vállalatoktól vásárolt fagerendákat és lapokat használnak, a szerkezet külső borításához műanyagot alkalmaznak. A cég szerint minden 100 méter magas szélturbina előállításánál 300 tonna acélt spórolnak meg a faanyagok révén, ami jelentősen csökkenti a költségeket.

Ráadásul az új technológia segítségével a turbinák magassága akár 200 méterig is növelhető, mivel a fából készült elemek viszonylag kicsik, könnyebben és praktikusabban szállíthatók, és gyorsan, mindössze 2 nap alatt összeszerelhetők. Az acéltornyokkal kapcsolatban komoly korlátot jelent, hogy darabjaik egy bizonyos nagyság felett nem szállíthatók közúton.

A TimberTower jelenleg egy 100 méteres szélturbina tartóoszlopát építi, a cég következő projektje egy 140 méter magas torony létrehozása Hannover közelében. A magasabb turbinák 30-40%-kal több energiát termelhetnek, miközben a faanyagok használatának köszönhetően a költségek 20%-kal csökkennek.

YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.treehugger.com