Megújuló energiaforrások

Vizet állít elő a szélturbina

Nem csak áram termelésére jó a szélturbina. Tekintettel arra, hogy sok helyütt nem csak az áramszegénység, hanem legalább annyira a vízszegénység jelent problémát, megalkották a vizet is termelő szélturbinát.

Egy nap alatt a levegőből, kondenzálással, mintegy 1200 liter tiszta vizet is képes előállítani.

Az Eolwater WMS1000 jelzésű francia gyártású szélturbináról van szó, amely egyébként 30 kW áramot „hivatott” termelni. Ez ugyan nem sok, de éppen viszonylag kis méretének (24 méter magas, rotorjának fesztávolsága 13 méter), illetve szerkezetének köszönhetően könnyen szállítható.

Ez pedig azért jó, mert szükség esetén az árammal már jól ellátott területről elvihető például oda, ahol áramra legalább annyira szükség van, mint vízre.

Az ecogeek.org szerint a kettős hasznosítású szélturbina tehát teljesen önellátó, hiszen nincs szükség hozzá áramellátásra, ugyanakkor a saját áramával megtermeli a vizet, nem kell, hogy telepítése helyén a víz eleve rendelkezésre álljon. Az élő környezetre jelenléte jelentéktelen hatással van, még széndioxidot sem bocsát ki. Konstrukcióját eleve legkevesebb 20 évre alkották és a jelentés szerint 600 ezer dollár körüli áron lehet hozzájutni.