Megújuló energiaforrások

Óriás napelem a Szahara fölött

A napsütéses órák számának és a napsugarak beesési szögének köszönhetően nagyszerű lehetőségek rejlenek a szaharai sivatagban a napenergia-termelés szempontjából, becslések szerint ha a terület csupán 0,3%-át telepítenék be napelemekkel, azok elegendő árammal láthatnák el egész Európát.

A Powerscape terve a kedvező feltételek olcsó és praktikus kihasználásának gondolatát ötvözi az emberek, állatok és a mezőgazdaság számára elviselhetőbb, az erős közvetlen napfénytől védett élőhely kialakításával. A Powerscape nem más, mint egy napelemekkel felszerelt védőernyő, amely alatt az alacsonyabb hőmérséklet és a lassabb párolgási sebesség lehetővé teszi az élhetőbb körülmények kialakítását.

Ng szerint 2050-re egyharmadára csökken a világ olajtartaléka, ezért elkerülhetetlenül előtérbe kerülnek az alternatív megoldások az energiaellátásban. A tervező több mint 10.000 négyzetkilométernyi Powerscape megépítését javasolja a Szahara felett. Bár az energiatermelési előnyök egyértelműek, a Powerscape puszta mérete kételyekre ad okot. Ráadásul amilyen nagyszabású a terv, olyannyira beláthatatlan következményekkel járhat a sivatagi környezet drasztikus átalakítása.