Megújuló energiaforrások

Németország tovább vágtat a napenergiával

A fotovoltaikus rendszerek telepítésével kapcsolatos általános költségekben (soft costs) jelentkező különbség emelte Németországot a napenergia hasznosításának éllovas nemzetévé, és maradt versenyhátrányban ezen a téren az Egyesült Államok.

Tanulmányok szerint a „soft” költségek természetesen a telepített rendszerek számának növekedésével is egyre kedvezőbbek, ennek is köszönhető Németország tetemes költségelőnye.

A német napenergetikai fejlesztés rendkívül magas szintre jutott: egy millió lakosra vetítve a telepített kapacitás 301,5 MW, az amerikaiak esetében ez mindössze 14 MW.

A németek egyedül augusztusban összesen 320 MWp energiatermelő bázist telepítettek, ezzel az eddig telepített volumen már 30 GWp-t is meghaladhatja, ilyen nagyságrendet egyetlen ország sem ért el: a német kapacitások önmagukban nagyobbak, mint a többi európai kapacitás együttvéve. A telepítéseket a lakossági ingatlanok igényei mellett az üzleti szféra is táplálja, a lizing, az áramkereskedelem, a rendszermenedzsment fejlődése pedig mind felfelé húzzák az ágazatot.

A költségelőnyt illetően a Lawrence Berkeley National Laboratory által készített kimutatás szerint kétszeres a különbség az amerikaiak hátrányára, és nem csupán az üzleti költségek, hanem már a berendezések árai is és szerelésük tarifája is német költségelőnyt mutat. Emellett a betáplálási tarifák is a németek javára alakultak.

A planetsave.com portál még a nyáron ugyancsak kétszeres különbséget állapított meg: eszerint egyetlen watt kapacitás telepítése Németországban 2,24 dollárnak megfelelő költséget jelent, ez a költség az USA-ban 4,44 dollár.