Megújuló energiaforrások

A napot leginkább Európában szeretik hasznosítani?

Egy uniós jelentés szerint az egész világot tekintve Európában hajtották végre a napenergia hasznosítását célzó beruházások mintegy kétharmadát a múlt évben, ezen új kapacitások összessége elérte a 18,5 GW-nyit, amivel az európai összkapacitás 52 GW-ra nőtt.

Az EU bizottságának kutatócsoportja által készített Photovoltaics Status Report (a PV szektor helyzetjelentése) név szerint megemlíti a telepítésben élen járó országokat, így Belgiumot, a Cseh Köztársaságot, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Spanyolországot – közli a pv-tech.org. portál.

Az európai fotovoltaikus piac növekedését drámainak nevezi a jelentés, mivel az az elmúlt tíz évben évi átlagban több mint 40 százalékkal bővült. A növekedés hajtóereje nem csupán az uniós vállalás volt a megújuló energiák hasznosításának 20 százalékos részarányára 2020-ra, hanem legalább ennyire a PV berendezések gyártási költségeinek 60 százalékos esése tíz év alatt.

A jelentés szerint a gyártói tevékenység 40 százalékos növekedési üteme bizonyára lassulni fog, mert egyre erőteljesebb a kínai konkurencia, az ázsiai országban sokat öltek a PV ipar fejlesztésébe, elérendő, hogy nagyüzemi méretekben termelhessék a fotovoltaikus berendezéseket.

Európai az ágazati innováció révén tarthatja velük a lépést, korszerű berendezéseit akár az ázsiai piacokra is képes lehet szállítani. Emellett bővítenie kell ázsiai és amerikai együttműködését is ezen a téren.