Megújuló energiaforrások

Pályázati lehetőségek hatékony energiafelhasználás növelésére

2012.09.27. - 17:32  |  Nincs hozzászólás

A szeptember 7-én megjelent Magyar Közlöny szerint, hamarosan KEOP pályázatok kerülnek kiírásra megújuló energia felhasználásra és hatékony energiafelhasználás növelésére, amely többek között az építőipar régen várt fellendülését is elősegítheti. Emellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát készít 2013 nyarára.

A hazai 4,2 milliós épületállomány 70 százaléka felújításra szorul, és ebből minden tízedik esetben már új építés lenne indokolt. Köztudott, hogy az energiafelhasználás 40 százaléka a fűtés és hűtés számlájára írható. 2030-ra a kormányzat célja az épületállomány fűtési energiaigényének 30 százalékos csökkentése, amivel a hazai primerenergia igény több mint 10 százalékkal szorítható vissza.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által létrehozni kívánt Nemzeti Épületenergetikai Stratégia 2013 nyarára készülne el és egyik legfontosabb eredményeként egy épületenergetikai nyilvántartó rendszer jön létre a felmért épületállomány adatainak nyilvántartására és elemzésére, melynek eredményeivel és adatbázisával egy hatékony támogatási rendszer készíthető el.

A hamarosan megnyíló KEOP pályázatokban a Magyar Közlöny szeptember 7-én megjelent száma szerint 94 milliárd forint pályázható forrás lesz elérhető (1331/2012 IX.7.). Prioritást "A megújuló energiaforrás-felhasználás növelés" és a "Hatékony energiafelhasználás" területei kaptak. Energiahatékonyságra 54 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ebből 4 milliárd forint használható fel a távhő szektor energetikai korszerűsítésére megújuló energiával kombinálva. Épületenergetikai és közvilágítás korszerűsítésre az önkormányzatok, egyházak és a non-profit szektor 23 milliárd forintot, a vállalkozások 7 milliárd forintot használhatnak fel.

Ezen kívül 20 milliárd forint lesz elkülönítve energetikai korszerűsítésre a központi költségvetési szervek részére. A prioritás elsősorban kis-közepes méretű projekteket támogat, 10-75% közötti arányban. A pályázat hamarosan kiírásra kerül, amely az építőipar régen várt fellendülését is nagy mértékben elősegítheti.

Az október 17-18-án megrendezésre kerülő CEP® Expo kiemelten foglalkozik az energetikai felújításokhoz kapcsolódó szabályozással, termékekkel, technológiákkal. A kiállítással egy időben az első napon a 2. Energiahatékony épületek konferencia a környezettudatos városokkal és az intelligens épületekkel foglalkozik. Az érdeklődők előadást hallhatnak többek között a finanszírozási lehetőségekről, az önkormányzatok helyzetéről, az építészek és épületgépészek energiahatékonyság eléréséhez kapcsolódó feladatairól valamint innovatív piaci fejlesztésekről piacvezető cégektől. A konferencián előadást tart Nagy Ervin országos főépítész is, aki a jelen és jövő építészetéről kíván előadást tartani.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »