Megújuló energiaforrások

A nagyvállalatok kétharmada a megújulókban gondolkodik

A világ különböző vállalatai vezetőinek fele látja ma szükségesnek, hogy cége csökkentse a fosszilis energiahordozók, nevezetesen az olaj és a szén bázisú energia felhasználását. Kétharmaduk ugyanakkor „igen”-nel válaszolt arra a kérdésre, hogy a megújulók részarányát a felhasználásban növelné-e.

Az Ernst and Young globális tanácsadó-elemző cég felméréséből derül ki mindez, miként az is, hogy a vállalati költségekben az energiaszámla részaránya elérheti a 20 százalékot is. Ezért a vállalatok egyszerre tartják szükségesnek az energiafelhasználás hatékonyságának a növelését, a saját energiatermelést, illetve a megújuló energia „integrálását” úgynevezett energia-mix-ükbe. Ezt a többes feladatot az eddiginél gyorsabb ütemben szeretnék végrehajtani az elkövetkezendő öt évben – állapították meg az Ernst and Youngnál.

Nem is akármilyen mértékben: a megújulók részarányának növelésére irányuló terv a vállalatok kétharmadánál szerepel a következő öt évben. Több mint 40 százalékuk már az idő szerint is felhasznál megújuló forrásokból előállított villamos energiát – idéz a felmérés megállapításaiból a smartplanet.fr portál.

Mind inkább stratégiai kérdéssé válik az energiával kapcsolatos vállalati tevékenység, részben a költségekkel, részben az ellátás biztonságával kapcsolatban. Nem véletlen, hogy a jelentős ingatlanportfolióval rendelkező vállalatok, például a nagy kereskedelmi cégek a saját energiaellátásuk, azaz a megújuló források cég szintű alkalmazására és felhasználására törekednek.