Megújuló energiaforrások

Mekka előnyben részesíti a napenergiát

Szaúd-Arábia 2032-re 41 gigawattra tervezi emelni napenergia-termelési kapacitását – a cél eléréséhez vezető út egyik lépéseként Mekka városában 100 megawattos naperőmű épül.

Az ország jelenleg a világ legnagyobb olaj exportőre, mégis 109 milliárd dollárt kíván a megújuló energiákba fektetni, ami lehetővé tenné, hogy olaj helyett energiával kereskedjen a jövőben. Ali Al-Naimi olajminiszter szerint adottságai révén Szaúd-Arábia a világ energiaigényének négyszeresét is képes lenne kielégíteni.

Mekka pályázatot ír ki a naperőmű megépítésére, melynek győztesét 2013 januárjában fogják kihirdetni. Osama al-Bar, a város polgármestere elmondta, hogy mérlegelték a szélturbinák, a biomassza, a hulladékból energiát előállító technológiák nyújtotta előnyöket is, mégis a napenergia bizonyult a legmegfelelőbb választásnak Mekka adottságait figyelembe véve. A 100 megawattos erőmű 35 alagút és egyéb alapvető infrastruktúra energiaellátást biztosítaná, csökkentené a város körülbelül 25,8 millió dolláros éves villanyszámláját.

Forrás: http://www.businessgreen.com