Megújuló energiaforrások

Dél-Afrika megújulóra vált

A Dél-afrikai Köztársaság 60 megawattos naperőművet épít az ország nagyszabású, a megújuló energiákban rejlő lehetőségek kiaknázását célzó kezdeményezésének első lépéseként.

A Dél-afrikai Köztársaság energiaigényét közel 84%-ban szénerőművek elégítik ki. Az Overseas Private Investment Corporation (OPIC) nemrég egy 250 millió dolláros befektetésről, egy 60 megawattos napenergia projektet finanszírozásáról döntött, amely 140.000 tonnával csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását évente.

A dél-afrikai kormány Renewable Energy Independent Power Producer Program (REIPP) kezdeményezése keretében 3725 megawattos megújuló energia kapacitást kíván kiépíteni az országban 2016-ig. A tiszta energiatermelés mellett a munkahelyek számának jelentős növelését is remélik a programtól. Minden, a kezdeményezés részeként végrehajtott projektben 40%-os dél-afrikai részvétel szükséges, ami a helyi közösségeket juttatja fontos szerephez.

A REIPP kezdeményezés erős vonzás gyakorol a megújuló energiákban jártas szakértőkre és projektgazdákra. Két amerikai cég, a MEMC Electronic Materials és a SunEdison, két dél-afrikai céggel együttműködve felelős a 60 megawattos erőmű létrehozásáért és működtetéséért. Az OPIC közleménye szerint a két helyi cég bevonása elősegíti a Black Economic Empowerment (BEE) program célkitűzéseinek megvalósulását. A programot az apartheid után, többek között annak érdekében indították, hogy a korábban hátrányos megkülönböztetett csoportok arányosan kivehessék részüket a gazdasági tevékenységből.

„A Dél-afrikai Köztársaság ambiciózus és hatásos megújuló energia programja a vezető szerepet biztosít az országnak ezen a téren. Örömmel dolgozunk együtt olyan tapasztalt fejlesztőkkel, mint a SunEdison, ami számos előnnyel jár, a szennyezés, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésétől kezdve a munkahelyteremtésen át a BEE program céljainak eléréséig.” – jelentette ki Elizabeth Littlefield, az OPIC igazgatója.

Forrás: http://thegoodhuman.com