Megújuló energiaforrások

Véget kell vetni az éhezésnek

A nemzetközi befektetők és bioüzemanyag-termelők akkora földterületet vontak ki az élelmiszertermelésből, amely közel egymilliárd ember szükségleteit elégíthetné ki – állítja az Oxfam.

Az Oxfam jelentése alapján az Egyesült Királyság területének nyolcszorosát egyszerűen be sem vetik vagy bioüzemanyagok alapanyagául szolgáló növények termesztésére használják fel, a késztermékek elsősorban az amerikai és európai piacra kerülnek. Az Oxfam szerint a globális földfelvásárlás túlzottan felgyorsult, ellenőrizhetetlenné vált, ezért a szervezet sürgeti a Világbankot, hogy fagyassza be a nagy szárazföldi területek megszerzését segítő beruházásait.

„2000 és 2010 között a mezőgazdasági területeket érintő beruházások több mint 60%-a olyan országokban történt, amelyek komoly élelmiszerellátási problémákkal küzdenek. A beruházók kétharmada exportra kíván termelni, 60%-uk bioüzemanyag gyártásához használatos növényeket ültet. Sok földön nem termesztenek semmit, a spekulánsok az értékük növekedésére várnak…” – olvasható a jelentésben.

Barbara Stocking, az Oxfam vezérigazgatója szerint a felvásárlás miatt a világ legszegényebbjei szenvednek még jobban: „A beruházásnak jó hírnek kellene lennie a fejlődő országokra nézve – nem még nagyobb szegénység, éhínség és nehézség okozójának.”

Az International Land Coalition adatai alapján 2000 és 2010 között a fejlődő országokban 106 millió hektár földet vásároltak meg külföldi befektetők, például Libéria területének közel 30%-át vagy Kambodzsa szántóinak 63%-át.

Forrás: http://www.guardian.co.uk