Megújuló energiaforrások

A lengyelek eltökéltek a megújuló források fejlesztésében

Kész a lengyel törvénytervezet a megújuló energiáról, a lengyel gazdasági minisztérium a tervezetet az EU illetékes szervei elé terjeszti, mielőtt az ország törvényhozása megalkotja róla a törvényét.

A Reuters hírügynökség úgy tudja: Lengyelország ennek kapcsán visszakozott attól a tervtől, hogy a megújuló energiára tervezett támogatási kiadásait jelentős mértékben fogja vissza. Látni való ugyanis, hogy az ilyen energiarendszerek költsége az évtized végére sok milliárd zlotyval nagyobb lesz, mint ahogy azt korábban becsülték és meghaladhatja a 62 milliárd zlotyt.

A kormányzatnak volt egy elképzelése, hogy a támogatást az ilyen energetikai projektekhez 2020-ra negyedére vágja vissza, ám az ország ugyanakkor mérsékelni akarja nagy függőségét a széntől (az ország villamos energiájának csaknem 90 százalékát a szénerőművek adják) és teljesíteni szeretné az EU felé tett vállalását, miszerint a megújulók az évtized végére a teljes energiaellátás 15 százalékát érjék el.

A törvénytervezet szerint a lengyel támogatáscsökkentés a biomasszával kettős üzemű erőműveket és a szárazföldi szélenergetikai fejlesztéseket célozza meg elsősorban (eddig főleg ezeket támogatták a megújulók közül) és nem a mikorerőműveket, a napenergia hasznosítását és a tengeri szélerőmű-beruházásokat.

Az eredetinél kisebb mérvű támogatáscsökkentés várhatóan nem hozza majd nehéz helyzetbe a biomasszát hasznosító beruházásokat, melyekbe, miként a szélenergiába, már jelentős összegeket öltek és azok elsorvadnának, ha nagyon csökkenne az állam támogatása.

Korábban úgy látták, hogy a biomassza erőművi alkalmazása nem igazán gazdaságos és a támogatási rendszer túlságosan preferálta a szárazföldi szélerőművek létesítését.