Megújuló energiaforrások

Nincs recesszió a megújulók beruházásainál

A recesszióra egészében nem igazán érzékenyek a megújuló energiák hasznosítását célzó beruházások: ezek összértéke a világban ugyanis tavaly 37 milliárd dollárral növekedett 2010-hez képest, jócskán meghaladva a 15 százalékos arányt.

Ha azt is beleszámítjuk, hogy a beruházások költsége a megújulókkal kapcsolatos beruházások fajlagos csökkenése mellett következett be, akkor a növekedés értékét – kapacitások alapján számítva – akár 40 milliárd dollárra is becsülhetjük.

Az adatokat a Worldwatch Institute tette közzé, egy washingtoni központú és a fenntarthatóság kérdéseivel foglalkozó szervezet, melynek vezetői és kutatói között számos európai szakember is tevékenykedik.

A fejlett világban a megújuló energetikai beruházások az összes beruházás közel kétharmadát tették ki, 21 százalékos növekedéssel elérve a 168 milliárd dollárt. A fejlődő világra esett a többi – 89 milliárd dollár értékű – beruházás, ami 2010-hez képest 10 százalékos növekedést jelent.

A múlt évben az ilyen beruházások növelése terén India volt az első: ezek 62 százalékkal nőttek.

A napenergia hasznosításába ölték tavaly a legtöbb beruházói pénzt, összesen 147,7 milliárd dollárnyit, miközben a PV technológiák árszintje mintegy felével zsugorodott. A szélenergiára fordított beruházások összege csaknem 84 milliárd dollár volt, a biomasszára és hulladékhasznosításra 10,6 milliárd dollárnyi befektetői pénzt áldoztak. 2011. volt az első év, amikor napenergetikai beruházásra többet költött a világ, mint szélenegetikai beruházásokra, és meglepően nagy különbséggel – idézi a Worldwatch jelentését az investorideas.com portál.