Megújuló energiaforrások

A megújuló energiabefektetések megtorpanása?

Elképzelhető, hogy az idén a megújuló energiába végrehajtott befektetések értéke nem éri el a tavalyit, ami azt jelentené, hogy a befektetések növekedésének 8 egymást követő éve után a visszaesés éve következik.

Mindazonáltal ez nem lenne jelentős és a gyengébb idei harmadik negyedévi befektetési érték még mindig 50 milliárd dollár körüli, azaz nagyjából megfelel a 2004. évi teljes globális befektetési értéknek.

A világ egészét tekintve két fontos tényező befolyásolja a befektetések alakulását: az egyik, hogy a legnagyobb súlyt képviselői napenergetikai beruházások értéke a kapcsolódó berendezések jelentős árcsökkenése miatt esik, azaz kevesebb pénzből lehet létrehozni kapacitásokat. A másik tényező, hogy jelentős befektetéseket eszközlő országokban az ágazatot érintő – főleg gazdaságpolitikai természetű – bizonytalanságok jelentkeztek, nevezetesen az Egyesült Államokban, továbbá Nagy-Britanniában és Olaszországban.

Ezen tényezőkre vezethető vissza, hogy az idei harmadik negyedévben európai szinten sz ilyen beruházásoknál a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) kutatócsoport 29 százalékos visszaesést mért az előző év azonos időszakához mérve, és ez a visszaesés az Egyesült Államok esetében meghaladta a 60 százalékot, de Indiában is nagyjából ilyen mértéket ért el.

A növekedés ismét csak elsősorban Kínának köszönhető (14,8 milliárd dollár, a világ teljes 56,6 milliárdos befektetési értékéből, és 6 százalékos növekedést mutatva), valamint Brazíliának (+24 százalék a vizsgált negyedéves időszakban).

Az RTL.be portál jelentés megemlíti, hogy a negyedév a megújulóknál két jelentős, összesen több mint 1,7 milliárd dollár értékű beruházást hozott Marokkóban (nap- és szélenergia), illetve egy fél milliárd dolláros szélermőművi beruházást Brazíliában.