Megújuló energiaforrások

Obamáék helyet csináltak a naperőműveknek

Sürgősségi eljárással összesen 285 ezer hektár szövetségi állami tulajdonú földterületet biztosít az Egyesült Államok kormányzata napenergetikai beruházásokra.

Az Obama adminisztráció reményei szerint újabb jó pontokat szerzett magának a lépéssel, jóllehet az említett területnagyság mindössze hat szövetségi államra és elsősorban Kaliforniára összpontosul.

A jelentések ugyanakkor kiemelik, hogy az amerikai szél- és napenergia hasznosítása az elnök hivatalba kerülése óta megkétszereződött, hogy az USA jobban hasznosíthassa saját energiakapacitásait és erősítse energiafüggetlenségét. A földek „felszabadítása” révén elinduló beruházásoktól jelentős számú munkahelyet is remélnek.

Összesen 17 úgynevezett napenergia övezetet jelöltek ki az ország területén, ezeket aszerint választották ki, hogy a legideálisabbak legyenek a nap energiájának hasznosításához, ugyanakkor kiaknázásuk lehetőség szerint semmiféle problémát ne okozzon az adott térségben.

A kijelölés nem jelenti azt, hogy máshol ne létesülhetne amerikai állami területen naperőmű, viszont az engedélyezési eljárás egyszerűbb lesz, a létesítmények előnyösebb feltételekkel működhetnek majd ezeken az új területeken.

A greentachmedia.com portál emlékeztet: Obama elnöksége, azaz 2008. óta köztulajdonú területeken már 33 megújuló energiát hasznosító létesítmény épült az USA-ban, közülük 18 a nap energiájának hasznosítására.