Megújuló energiaforrások

Kína menekülne a napenergetikai válságból

A kínai sajtó szerint is válságba került a kínai fotovoltaikus ipar, aminek fő oka a túl nagy termelőkapacitás.

A gyors és államilag támogatott kapacitásfejlesztés eredménye az lett, hogy a kínálat mostanra már jócskán meghaladja a keresletet. Elsősorban Kínában. A felesleg exportra küldését azonban a külföldi kereslet pangása, illetve Kína napenergetikai berendezései elleni protekcionista lépések csak súlyosbítják.

A China Daily című angol nyelvű kínai lap szerint le kell vonni a tanulságokat, azt, hogy nem lehet koordináció nélkül hajszolni egyes területeken iparfejlesztést. Problémának rója fel a sajtó, hogy a PV iparban tevékenykedő vállalatok nem fordítottak kellő figyelmet a kutatásra és fejlesztésre, egyszerűen megismétlik a régi kínai gyakorlatot: az új iparágakban régebbi gyártmányok utánzatainak tömegét állítják elő. Ennek pedig az a következménye, hogy csupán az olcsóságukkal, azaz az árukkal képesek versenyezni, nem műszaki téren.

Miközben védeni kell a kínai vállalatokat a kereskedelmi vitákban, a kínai (központi) kormánynak egyidejűleg össze kell hangolnia a helyi kormányzatokkal a terveket és célokat. A vállalatoknak pedig a K+F-re kell többet áldozniuk, hogy versenyképességüket erősítsék és több figyelmet szentelniük a célországaikban kialakult feltételeknek.

A kínai újság szerint a helyzet javítása érdekében az államnak Kínában kedvezőbb árakon kellene átvennie a szolárberendezésekkel termelt áramot. Készülőben a rendelkezés, miszerint az egyes városok áramellátásába az olyan napenergetikai berendezések is bekapcsolásra kerülnének, melyek telepített kapacitása nem éri el a 10 ezer kilowattot és az állam nem számítana fel költségeket a hálózatra kapcsolásért, ami általában jüanban már súlyos milliókkal terhelheti az áram előállítóját.