Megújuló energiaforrások

Gyorsan javul a szél versenyképessége

Majdnem 40 százalékkal lett olcsóbb a villamos energia előállítása szélenergiából az elmúlt négy esztendő alatt.

A Bloomberg New Energy Finance (BNEF), az energetikai kutatásokkal foglalkozó nemzetközi szervezet több mint három tucat jelentős szélenergetikai fejlesztő vállalkozás száznál is több szerződésének adatát elemezve jutott a következtetésre, hogy a szélenergiaipari tevékenység ára négy év alatt 38 százalékkal esett, következésképp a szélenergia-üzlet versenyképessége érezhetően javul.

A versenyképesség javulása elsősorban az Egyesült Államokban tapasztalható, míg egyelőre magas árak jellemzik az Egyesült Királyságban és a kelet-európai államokban tevékenykedő szolgáltatókat is.

A költségekről a BNEF azt közölte, hogy egy MW előállítási ára – beleértve az erőművi fenntartási költségeket is – éves szinten 2008-ban összesen 30900 angol font volt, ami mostanra 19200 fontra csökkent, évenként javulva a csökkenés már meghaladja az évi 11 százalékot.

Az árcsökkenés oka a növekvő piaci verseny mellett az is, hogy a szélturbinák gyártói már a szervizköltségeket is belefoglalják áraikba és egyre jobb szolgáltatási színvonalat biztosítanak turbináikkal is.

Az edie.net szerint a BNEF vezérigazgatója elmondta, hogy a szélerőművek versenyképessége a gáz- és széntüzelésű erőművekkel szemben nem csupán az alacsonyabb költségszint és a műszakilag fejlettebb turbináknak köszönhetően javult, hanem sokkal korszerűbb az erőművek kijelölésének technikája és az erőmű-parkok irányítása is. Ennek köszönhetően a működtetési és karbantartási munkákra vonatkozó szerződéseik futamideje is nőtt, mostanra már csaknem 7 évet ér el.