Megújuló energiaforrások

Nagy vám, nagy véleményeltérés?

Megoszlik az európai napenergetikai cégek képviselőinek véleménye, vessen-e ki büntetővámot az Európai Unió a Kínából behozott szolár berendezésekre, vagy sem. A PV-tech.org, az iparág szakportálján közöltek szerint a két vélemény közel hasonló arányt, 44 és 42 százalékot képvisel.

A tervezett büntetővám mértéke meghaladhatja a 30 százalékot, ilyen nagy vámot vetett ki az USA a kínai PV-termékek esetében, ami jelentősen megdrágítaná a kínai berendezésekkel vállalkozó európai cégek költségeit.

Az EU november elején kezdte meg a dömpingellenes vizsgálatot a kínai napelemekkel kapcsolatban és szakértők szerint a procedúra végén – várhatóan jövő év nyarán – vetné ki a büntetővámokat, mivel úgymond Kína a napenergetikai berendezések gyártását törvényellenesen támogatja.

Az eljárást az EU ProSun nevű, az európai szolárberendezés-szerelők szövetsége kezdeményezte.

Ugyanennek a szövetségnek a tagjai jelezték most elég nagy arányban, hogy esetleg nem lenne szerencsés a büntetővámok kiszabása. Az EuPD Research nevű szervezet felmérése összesen 875 olyan PV cégre terjedt ki, melyek kínai napenergetikai berendezéseket használnak fel szerelőipari tevékenységüknél. A felmérésben négy ország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és Franciaország szolár berendezéseket szerelő cégei vettek részt.