Megújuló energiaforrások

Fával termel sok energiát az EU

Az Európai Unió most kiadott statisztikai adata szerint a megújuló energiát a 27 tagország együttesét nézve közel 50 százalékban a fa, illetve fahulladék adta az utóbbi években.

Ennek megfelelően az EU-ban – 2010-ben – a fa, illetve hulladéka a teljes energiafelhasználásból mintegy 5 százalékkal vette ki a részét.

Ez a felhasználási arány azonban tagországonként igen eltérő: 27 százalék Lettország esetében, viszont Cipruson, Nagy-Britanniában vagy Luxemburgban az 1 százalékot alig éri el.

A megújuló energiafelhasználáson belül a fa és fahulladék Lettországban 78 százalék, egyes balti országokban azonban, ahol más megújuló forrásokat nem igen használnak fel az energiafogyasztásban, aránya ennél magasabb, Észtországban például 96 százalék, Litvániában 88 százalék.

Cipruson jóformán nem állítanak elő energiát fából, ha a teljes energiatermelést nézzük, de más megújuló forrásokat már használnak, így jön ki a teljes megújuló felhasználásból a fa 11 százalékos részesedése. Ez az arány szerény, 13 százalék, Norvégia esetében is.

Az adatok kapcsán az euractiv.com uniós portál azonban emlékeztet, hogy a fa besorolása a megújuló források közé kérdéses, mivel esetében nem beszélhetünk a széndioxid-mentes energiatermelésről. A fát sok helyen felhasználják, mert olcsó és könnyen hozzáférhető, de növekvő alkalmazásával egyúttal a széndioxid-kibocsátás is növekedhet.