Megújuló energiaforrások

Pénzgyűjtési kampány Ausztriában a megújulóknak

Ausztriában mostantól lehet megújuló energiakötvényt is jegyezni, legkevesebb 3 ezer euró kiadását igényli a befektetés és az ötéves lejáratú értékpapírokra évi 2 százalékos hozamot kínál a kibocsátó, ez esetben az Erste Bank.

A pénzintézet vezetője ennek kapcsán közölte: az energiaváltást finanszírozni kell, és a bank(ok) feladata a finanszírozás – olvasható a boerse-express.com portálon.

A kötvényeladásból származó bevételt kizárólag megújuló energetikai projektekbe fektetik, ezen belül elsősorban a szelet hasznosító alsó-ausztriai és burgenlandi beruházásokba. Utóbbiak közül ilyen a Dürnkrut-Güztendorf-i 10 MW-os szélerőmű-park, amely a tervek szerint összesen 7800 háztartás teljes villamosenergia-ellátását biztosítja majd.

A megújuló szektor beruházási igényei óriásiak, egyedül az osztrák szélenergia kapacitásokat a jelenlegi 1400 MW-ról 2020-ra 3000 MW-ra akarják felfejleszteni, márpedig a bank becslései szerint minden 1 MW-nyi kapacitás létrehozása átlagosan 1,6 millió euróba kerül, de a megfelelő megtérülés biztosításához a finanszírozási igény nagyjából 2 millió euró.

Megújuló energiakötvényt már a világon másutt is bocsátottak ki, közülük az Obama adminisztráció ilyen kibocsátása a legismertebb, az amerikai szövetségi pénzügyminisztérium ennek köszönhetően összesen 2,2 milliárd dollárnyi pénzt tudott folyósítani megújuló energetikai beruházásokhoz az USA-ban. Magát a speciális kötvénykonstrukciót – a CREB-et – még 2005-ben az akkori amerikai energiatörvényben határozták meg.