Megújuló energiaforrások

A szelet kell választani a gáz helyett

Mindeközben több igen kedvező járulékos hatása lenne a szélre épülő energetikai fejlesztésnek.

Elsősorban az, hogy egy csomó pénzt – évente akár mintegy 8 milliárd fontnyit – lehetne megspórolni a földgázimport-számlán, ugyanakkor jóval kisebb mennyiségű széndioxid kerülne a brit szigetország levegőjébe, mintha a szélerőművek helyett a továbbiakban gázerőműveket építenének.

A jelentést készítő Cambridge Econometrics kutatóintézet szerint a szélerőművl fejlesztés összesen körülbelül 30 milliárd font többletértéket jelenthetne 2020-ig bezárólag. A jelentést a Természetvédelmi Világalap(WWF) és a Greenpeace rendelte, úgy időzítve, hogy még a kormányzat gázstratégiájának közzététele előtt jelenjen meg, melyben – mint a renewableenergyworld.com netes portál írja – mintegy 30 új gázerőmű terve szerepel, palagáz felhasználására építve.

A kutatók szerint a szélerőművek építésével fejlesztve 70 ezer új állás jöhetne létre.

A WWF és a Greenpeace képviselői szerint egyetlen fejlesztési forgatókönyv megvalósítása sem szükségszerű és elkerülhetetlen, így a több fosszilis energiahordozó alkalmazásának forgatókönyve sem az. A választás ez esetben a stabil és a romboló klimatikus feltételek kialakulása, illetve az energiaellátási biztonságot adó tényezők és az azok feletti ellenőrzés megléte között áll fenn.