Megújuló energiaforrások

Az EU-nak még nincsenek konkrét céljai 2030-ra

Egyes tagországok nem szeretnének kötelező erejű vállalásokat meghatározni 2030-ra, miként ezt a megújulók 20 százalékos részarányára tették az EU tagállamai 2020-ig a teljes uniós energiafelhasználásban – értesült az euractiv.com. Az EU energiaügyi miniszterei a napokban tanácskoztak Brüsszelben.

Várhelyi Olivér, a brüsszeli magyar állandó képviselet helyettes vezetője szerint egyelőre az a feladat, hogy az unió teljesítse a 2020-ig szóló “klímacélokat”, vagyis a szén-dioxid-kibocsátásnak részben a megújuló energia fokozott igénybevétele révén történő csökkentését – írja a portfolio.hu.

“Nézzük meg, hogyan teljesítjük a 2020-ig szóló célokat. Amikor ennek a periódusnak a vége felé tartunk, akkor már lesz rálátásunk arra, hogy véget ért-e a gazdasági válság, illetve valóban versenyképes-e a megújuló energia termelése” – összegezte Várhelyi Olivér a magyar álláspontot.

Ettől függetlenül – mondta – a magyar kormány nem tesz le arról, hogy az eddig kijelölt célt, vagyis a megújuló energia részarányának csaknem 15 százalékra történő növelését elérje. Erre – jegyezte meg – most is jelentős pénzeket fordítanak és fognak fordítani a jövőben például a strukturális és kohéziós alapokból.

A magyar diplomata azt a kifogást is megfogalmazta az Európai Bizottság dokumentumával kapcsolatban, hogy az uniós testület, miközben meghatározó szerephez kívánja juttatni a megújulóenergia-forrásokat, nem tesz érdemi javaslatokat az úgynevezett “szabályozó kapacitások” szükségességét illetően. Ez alatt azt kell érteni, hogy a szél- és a napenergia hasznosíthatóságának a mindenkori mértéke természeti körülményektől is függ, ezért be kell iktatni olyan, hagyományos energiaforrásokat, amelyeknek a teljesítménye szükség esetén gyorsan és rugalmasan növelhető.