Megújuló energiaforrások

Kína belülről várja a megoldást

A kínai napelemek importjával szemben egyre határozottabb európai fellépés arra kényszeríti Kínát, hogy az iparág túlélése érdekében a hazai piacot támogassa. A kínai kormány ezért jelentős tőkeinjekciót nyújtott a napelem-gyártóknak és további célkitűzéseket fogalmazott meg.

A kínai napenergia-ipar gyorsan fejlődött az elmúlt években, azonban a fölös kapacitás és külföldi import-filozófia változása működési nehézségekhez vezetett. Nemrég került nyilvánosságra, hogy a kapacitástöbblet, a csökkent kereslet és a nem versenyképes termelés okozta problémák miatt a poliszilícium-előállítók 90%-nak fel kellett függesztenie a gyártást.

A kormányzat által előirányzott intézkedések között megtalálható a vállalati fúziók és felvásárlások ösztönzése, amely a hatékonyabb kutatás-fejlesztést segítheti elő, a hazai piac erősítése, a napenergia felhasználásának támogatása, a kötelező átvételi ár és az állami pénzügyi támogatási rendszer, valamint az árazási mechanizmusok fejlesztése. Mindezen túlmenően a kínai pénzügyminisztérium 9,5 milliárd dollárt különített el napenergia-finanszírozási projektekre.

Forrás: http://www.pv-tech.org