Megújuló energiaforrások

Több szél, mint gáz

Több új szélerőművi kapacitást helyeznek üzembe, mint amennyi gázerőművit az idén az Egyesült Államokban, első ízben az ország történetében.

A fordulatot egy a szélerőművek létrehozását ösztönző adókedvezmény tette lehetővé, a folyamatot gyorsította, hogy a támogatást az előzetes tervek szerint az idei év végével kifuttatnák. Nem kizárt azonban, hogy meghosszabbítják 2013-ra.

A Bloomberg hírügynökség számolt be róla, hogy november végén az új belépő szélerőművi berendezések kapacitásának összege meghaladta a 6 és félezer MW-ot, az új gázerőműveké viszont csupán valamivel 6,3 ezer MW felett volt.

Az amerikai sajtó szerint ha a teljes 2012-ben létrehozott amerikai szélerőművi kapacitást nézzük, azaz a még a folyó évben elkészülő erőműveket, akkor meglehet majd a 8, de akár a 12 GW-nyi idei összkapacitás is. Az év utolsó hónapja még meglepetésekkel szolgálhat, mert az adózás terén adott kedvezményhez feltétel, hogy 2013 január 1-én az erőmű már üzemeljen, azaz erőltetett menetben zajlott november-december folyamán ezek építése.

Az is kedvező fejlemény, hogy az újonnan létesült széntüzelésű erőművek kapacitásait az új szélerőművek kapacitása kétszeresen felülmúlja.

Az amerikai kormányzat kedvezménye szerint a szélerőművek „gazdái” 2,2 dollárcent visszatérítést kapnak minden kWh-nyi új szélerőművi áram termelésére 10 éven keresztül. Ha ez a lehetőség kifut, akkor viszont jelentős, akár a kapacitások létrehozásában az ideihez képest 80-90 százalékos visszaesés következhet be, mintegy 37 ezer állás szűnhet meg.

Befolyásoló tényező ugyanakkor, hogy a (határidős piaci) gázár az idén ismét felfelé lendült, mintegy 15 százalékkal, azaz a szélenergia viszonylagos versenyképessége növekszik.