Megújuló energiaforrások

Három GW-nyival több nagy naperőmű

Az idén alaposan rákapcsoltak a jelentősebb naperőművi berendezések gyártói és telepítői az úgynevezett közművállalati szintű kiszolgálásra is alkalmas kapacitású projektekkel: a PV-Tech szaklap szerint az idei év végére már összesen 8 és fél gigawattnyit hoztak létre.

A közművi szintű, azaz 10 MW-ot meghaladó kapacitású létesítményekből összesen 3 GW-nyit telepítettek az idén, míg a megelőző évben az ilyen új kapacitás együttesen csupán 2,3 GW-nyi volt.

Az ilyen nagyságrendű erőművek létesítésében az amerikai és még inkább a német vállalkozások jeleskedtek, jellemző, hogy a tíz vezető cég között hét németországi, bár a második helyen az amerikai Juwi Solar végzett 16 helyszínen összesen 296 MW-nyi kapacitással. A rangsort azonban kiemelkedően az Enerparc német vállalat vezeti 607 MW-nyi új létesítménnyel.

A sorrend és az új éves kapacitási összérték 2013-ban jócskán változhat, hiszen – elsősorban amerikai cégeknek köszönhetően – hatalmas koncentrált naperőművi létesítmények lépnek üzembe. Első helyen említendő a BrightSource Energy amerikai vállalat 392 MW-os kaliforniai beruházása, de jelentős még például a spanyol Abengoa cég 280 MW-os koncentrált erőműve Arizonában.