Megújuló energiaforrások

Franciaország ráébred a szolárfejlesztés fontosságára?

Az ország napenergetikai termelő potenciáljának lepusztulását akarja legkevesebb elkerülni a francia kormányzat az újabb hivatalos nyilatkozatok alapján.

Delphine Batho energia- és környezetügyi miniszter aggasztónak tartja, hogy körülbelül 15 ezer munkahely tűnt el az elmúlt két évben az országban a napenergia hasznosítására hivatott ipari bázisból.

Franciaország egyelőre bizonytalan nukleáris iparának jövőjével kapcsolatban, ugyanis az ország ezen a téren talán a legfejlettebb az egész világon. Ugyanakkor a kapacitások egy része lassan elöregszik, veszélyeket hordoz.

A párizsi kormányzat némi aggodalommal figyeli, hogy a szomszéd országokban a fotovoltaikus ipar komoly fellendülésben van, Franciaországban viszont elmaradoznak a beruházások ezen a téren. Ezért most Batho azt a célt fogalmazta meg, hogy a napeneregiát hasznosító kapacitásokat meg kell kétszerezni, azaz egy év alatt 1000 MW-ra kellene feltornászni, ez körülbelül egy kisebb atomerőmű kapacitásaival ér fel.

Arról is szó van, hogy a kormányzat a napenergiát hasznosító kisebb erőműparkok 10 százalékos kedvezményt ad a hálózatba visszatáplált elektromos energiára, ha európai gyártású napelem-paneleket használnak.

A francia szolárfejlesztés idei kormányzati költségét 170 millió euróra becsülik – írja a lefigaro.fr.