Megújuló energiaforrások

Csak az idén legalább 170 új szélerőmű

Félezer vagy hamarosan ezer szélerőmű egyetlen kis megyében? A Skócia dél-keleti részén elhelyezkedő, szelídebb hegyekkel tarkított dombos vidéken, melynek neve Scottish Borders, már több mint 330 ilyen szélerőmű áll.

A már kiadott építési engedélyek alapján azonban az idén akár 500 fölé is emelkedhet a számuk. És nem tengeri szélerőművekről van szó.

A telegraph.co.uk portál tudósítása szerint az idei évre jelzett erőmű-létszám nem veszi figyelembe az összes beadott tervet, csupán azokat, amelyek várhatóan ebben az évben meg is valósulnak, azaz 2013 után még több erőmű tarkítja majd a nyugodt tájat, sajtóbecslések szerint több mint ezer szélerőműve is lehet majd a régiónak.

A portál szerint minden bizonnyal közel állnak már a telítettségi ponthoz, már szó van arról, hogy más megközelítésben kell a helyi fejlesztésekről beszélni, mert a szélfarmokkal kapcsolatban negatív hangok hallatszanak. Ezek üzenete elsősorban az, hogy tönkreteszik a Scottish Borders természeti szépségét. A megye Berwickshire járásában áll már 232 szélerőmű, de tervezési szinten nézve idővel 410 ilyen létesítmény lenne itt.

Ugyanakkor a lap emlékeztet rá, hogy Skóciában az a cél, hogy az Egyesült Királyság ezen országrésze idővel teljes áramszükségletét megújuló áramforrásokból fedezze.