Megújuló energiaforrások

Elég rossz év volt 2012 a megújulóknak

Lesújtó hírnek is lehetne nevezni: 11 százalékkal visszaesett a befektetések értéke a megújuló energiába tavaly. Ezzel együtt is ezek mintegy 269 milliárd dollárra rúgtak, összegüket tekintve egyetlen esztendő hozott nagyobb befektetési értéket, a 2011-es.

Az adatokat a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) befektetési elemző vállalkozás hozta nyilvánosságra, megjegyezve, hogy a visszaesés az iparilag fejlett nyugati államokra volt jellemző, és annak mértéke a világ egészét nézve nagyobb is lehetett volna, ha nincs több ilyen befektetésekből Kínában. Utóbbi ország ma már a világ vezető országa a megújuló energiaforrásokat célzó befektetések terén és a múlt évben ezek 20 százalékkal 67,7 milliárd dollárnyira
nőttek a világ legnépesebb államában.

A második helyet megőrizte az Egyesült Államok, jóllehet ott csaknem harmadukkal 44,2 milliárd dollárra estek vissza az ilyen beruházások. A visszaesést a költségvetési helyzet miatt aggodalmak, illetve a palagázzal kapcsolatos beruházások megugrása okozta. Ugyanakkor Indiában 44 százalékos volt a befektetések visszaesése, a hatóságok ugyanis a szél- és napenergiai beruházási boom fékezésére hoztak intézkedéseket.
Olaszországban és Spanyolországban (-51 és -68 százalék) viszont a kormányzat pénzügyi megszorító programjai miatt maradtak el jelentősen a megújuló energetikai beruházások. A businessgreen.com portál azt is idézi a BNEF illetékesétől, hogy a múlt év azt is jelezte, hogy a beruházások hagyományos súlypontjai lassan elmozdulnak Afrika, a Közel-kelet és Latin-Amerika térsége felé, egy sor országban itt már együttvéve mintegy negyed milliárd dollárnyi új megújuló beruházásra került sor.

Fotó: Siemens