Megújuló energiaforrások

Román szélenergia: lehetőségek és kihívások

Az Ernst&Young közelmúltban készített tanulmánya szerint Románia az egyik legjövedelmezőbb befektetési célpont a szélenergiát tekintve Európában, köszönhetően elsősorban az országban kialakított zöld bizonyítvány-rendszernek.

A romániai szélenergia-termelők 2018 január 1-ig 2, 2025 január 1-től már csak egy zöld bizonyítványt kapnak minden megawatt után. A tanúsítványok értéke 27-55 euró között változik. Ma Románia körülbelül 1.770 megawattnyi szélenergia-kapacitással rendelkezik, 2013-ra 600-1000 megawattos növekedést jósolnak.

Bukarestben nemrég rendezték meg a harmadik Wind Power Romania konferenciát, amelyen a résztvevők, közel 300 delegáció képviselői megvitatták a román szélenergia szektor jövőjéről, a lehetőségekről és kihívásokról kialakult álláspontjukat.

Amiz Boaz, a külföldi befektetők egyik romániai tanácsadójának összefoglalása szerint bár jelen pillanatban a helyzet rendkívül kedvező, egy éven belül lezárul a befektetők számára oly vonzó feltételek időszaka, mivel 2015. január 1-től szigorúbb szabályozást vezet be a román állam.

Forrás: http://ecoseed.org/