Megújuló energiaforrások

A brit cégek számolnak a megújulókkal

Egy felmérés szerint a megújuló energiák saját kapacitásból való hasznosítását tervező cégek 48 százaléka már az elkövetkezendő két év során szeretné részben így fedezni energiaigényét. A felmérés Nagy-Britanniában készült.

A friss adat jelentős változást mutat egy 2011-es felmérés adatához képest, mikoris a brit cégeknek csupán 26 százaléka nyilatkozta, hogy öt éven belül biztosítana megújulókból saját erőből magának energiát.

A kérdésre, hogy készülnek-e napelemekkel, szélturbinákkal, biomasszával vagy vízzel kapcsolatos beruházásaikra, a cégek 39 százaléka jelezte a lépést, 2011-ben még csak 32 százalék.

Több cégnél ezen beruházások folyamatban vannak már, mi több, a választ adó vállalkozások 15 százaléka már termel is magának energiát megújuló energiaforrásból. 2011-ben a cégek 6 százaléka tartott itt.

A felmérést mindkét esetben az Opus Energy szolgáltatócég készítette és workplacelaw.net erről szóló jelentése szerint a brit cégeket elsősorban (52 százalékban) kormányzatuk támogatási készsége ösztökéli, hogy maguk kezdjenek el a megújuló energiákat hasznosító beruházást, de jelentős, 46 százalékos arányban az is, hogy ezzel bizonyíthatóan többletjövedelemre lehet szert tenni. Ugyanakkor 23 százalék úgy vélekedett, hogy ha nem tenne lépéseket, akkor valamilyen adóteher vagy büntetés sújtaná az állam részéről.

A cégeknek 28 százaléka szerint az energia-önellátásban, 23 százaléka szerint a többletjövedelemben, és 17 százalék szerint a klímaváltozás elleni hozzájárulásban keresendő az az üzleti „plusz”, amiért megújuló forrásokból kívánnak energiát előállítani maguknak.