Megújuló energiaforrások

Tengerre telepített kombinált erőművet fontolgatnak

Belgiumban tervbe vették a szél és a víz erejének, pontosabban tárolásának egyfajta házasítását: a tengeren épül egy szélerőmű-park, de az általa termelt energiát a tengervizet hasznosító úgynevezett szivattyús-tározós vízi erőmű működtetéséhez is használják, amelyik akkor adja majd az áramot, amikor a szélerőművek erre a szélcsend miatt nem képesek.

Maga a kormányzat ruházna be a tengerből kiemelkedő mesterséges sziget kialakításába, ahol a szélerőművek termelte felesleges villamos energiát úgy „tárolnák”, hogy azt használva töltenék fel a tározót az alatta működő vizierőműhöz.

Belgium nem csupán azért választaná ezt a megoldást, mert az energiatárolás egyik leghatékonyabb módja, hanem mert fokozatosan építi le nukleáris energiatermelő kapacitásait (2025-re végezni szeretne vele), ugyanakkor az ország szárazföldi területeinek a szélenergia befogására legalkalmasabb körzetei, az Ardennek hegység, nem ideális terep, mert meglehetősen sűrűn lakott vidék, az ország „erdővagyona” is nagyjából itt helyezkedik el.

Minden alternatív energiatermelő megoldást kutatnak most a belgák, mert szélenergetikai bázisuk ez idő szerint meglehetősen szerény, az ország áramszükségletének körülbelül 4 százalékát fedezi.

Mint ismeretes, Japánban, Okinava szigetén már évekkel ezelőtt működésbe állt egy szivattyús-tározós erőmű, ugyancsak szélerőművek termelésingadozásának kiküszöbölésére. Korábban a világban tengervizet nem használtak szivattyús-tározós erőművekhez. A belgák valószínűleg a japánokhoz fordulnak technológiai segítségért. A létesítmény várhatóan öt év múlva kezdheti el munkáját – írja a commodities-now.com.

Fotó: Paul Langrock