Megújuló energiaforrások

Görögország a szélből is próbál pénzt csinálni

A lassan évek óta tartó görög válságra az ország kormányzata többek között a megújuló energiaforrások hasznosításának felfuttatásával igyekszik némi gyógyírt találni.

Más kérdés, hogy a korábbi beruházásokat ezen a téren tavaly visszavetette az ország gazdasági-pénzügyi válsága, de ennek ellenére az ország természeti adottságaira, és ezen energetikai szektor helyi fontosságára tekintettel, mégis belevágnak a jelentős ágazati befektetők.

A Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező EdF (azaz a francia villamosművek), illetve a megújulókban elkötelezett nagy spanyol cég, az Iberdrola Renewable helyi sajtóforrások szerint vezető helyen állnak a szélenergiát hasznosító beruházások terén.

A görög szélenergia-piac tavaly 7 százalékkal növekedett, a telepített kapacitások 115,2 MW-tal növekedtek, elérve az 1749,3 MW-ot, amiből a piacvezető EdF-é 17 százalék, azaz csaknem 300 MW. A francia cég és a spanyol is – melynek helyi vállalata, a Rokas Renewable végzi a beruházási munkát – úgy látja, hogy a piacban van dinamika és jó kilátásokkal kecsegtet, remélve a politikai stabilitást és a beruházási környezet stabilitását is.

Minden esetre tavaly 150 millió eurónyi szélenergetikai beruházást hajtottak végre Görögországban, az eddig a megújulókba fektetett beruházási összeget 2 és fél milliárd euróra, azaz mintegy 700 milliárd forintnak megfelelő összegre becsülik – derül ki a Bloomberg amerikai hírszolgálat jelentéséből.