Megújuló energiaforrások

A szénnel termelt áram negyedéhez ért a szél és nap páros

A világ szélerőművei együttesen hamarosan 300 GW-nyi elektromos áramot produkálnak, miközben a napenergiából nemrég haladta meg a termelés a 100 GW-nyit.

A szélenergetikai jelentés nem csupán ezzel az előnnyel dicsekedett a minap, hanem – miként azt a Globális Szélenergia Tanács (GWEC) nevű szervezet jelentette: tavaly a szélerőművek világméretekben 20 százalékkal több energiát termeltek, mint egy évvel előtte.

A GWEC szerint a múlt évre mért 282,5 GW körüli áramtermelés jelentős része Kínára, illetve az Egyesült Államokra jut, előbbi bő 75,5 GW-tal, utóbbi 60 GW-tal veszi ki részét az összesből.

A napenergia hasznosításában a növekedés elsősorban Európáé, azon belül Németországé. A Fotovoltaikus Ipar Európai Szövetsége (EPIA) szerint viszont az ágazat globális termelőkapacitása úgy lépte át a múlt év végére a 100 GW-ot, hogy 2012-ben ezek a kapacitások 30 GW-tal növekedtek – olvasható a phys.org tudományos portál tájékoztatójában, amely megjegyzi: a régi energiahordozók közül a szénre alapozott energiatermelés még évente 1600 GW, azaz a megújulók felhasználásának még nagyot kell fejlődnie a vezető szerep eléréséhez.