Megújuló energiaforrások

Európa megcélozhatja a 100 százalékot

A Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentést tett közzé, amelyben a 100 százalékban megújuló forrásokból táplálkozó energiarendszer lehetőségét vázolja Európában.

Ehhez megjelöli azokat a célokat, amelyeket 2030-ra kellene elérni a 2050-es teljes, azaz 100 százalékos átálláshoz megújulókra.

A köztes dátum kapcsán kiemeli: 2030-ra több mint harmadával kellene mérsékelni az energiafelhasználást, és a még felhasznált energia mintegy felét már megújulókból kellene szolgáltatni.

Ez azt jelentené – húzza alá a cleantechnica.com portál a WWF-jelentésről szóló ismertetésében -, hogy tíz év alatt a megújulók részarányának már meg kellene haladnia a 2020-ra célul kitűzött 20 százalék után a 40 százalékot.

Ahhoz, hogy ez, illetve az energiafelhasználásban egy közel hasonló arányú – a WWF szerint legalább 38 százalékot elérő – megtakarítás jöhessen létre, az üvegház hatást okozó gázok kibocsátását az 1990. évinek a felére kellene visszaszorítani.

A WWF szerint az európai lakosság kész lenne egy ilyen „menetrendre”, hiszen 10-ből 8 polgár vallja, hogy a klímavédelemért folytatott harc lendületet ad a gazdaságnak és a foglalkoztatásnak. Továbbá az európaiak 70 százaléka szerint a megújulókba történő befektetéseknek elsőbbséget kellene biztosítani az elkövetkezendő 30 év során.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet aláhúzza: jelentésük rávilágít arra, hogy az energiafelhasználás csökkentésének még kiaknázatlan forrásai vannak Európában.