Megújuló energiaforrások

Szaúdi napjövő németekkel

Németek kapnak főszerepet a világ legnagyobb szolár programjának megvalósításában.

Velük állapodtak meg a szaúdiak a Desertec Power nevű vegyes vállalkozás konkrét helyi munkáinak elindításában, amelynek a végeredménye elsősorban egy sok milliárd dollár értékű koncentrált naperőmű-rendszer lenne és nem csupán a királyságot látná el árammal, hanem esetenként külföldre is szállítana energiát és az általa termelt „megújuló” áram működtetne nagy tengervíz-sótalanító üzemeket is.

A németek egy alapítványt hoztak létre, amely a hatalmas naperőmű bázis tervezését és kivitelezését is elvégezné, és amiben a szaúdiak egykori központi bankelnöküket delegálták a napokban a Desertec Power kivitelezői tevékenységéhez.

Óriási pénzt, csaknem 110 milliárd dollárnyit ölne bele az elkövetkezendő 20 év alatt a szaúdi királyság a napenergetikai fejlesztésekbe. Ezek eredményeként összesen több mint 40 ezer MW-nyi kapacitás épülne ki, azaz nagyobb lenne, mint a jelenlegi 30 ezer MW körüli német fotovoltaikus kapacitás. A szaúdi fejlesztés végére a királyság áramszükségletének harmadát napenergiából fedeznék.

A Desertec alapítványt még 2009-ben hozták tető alá Heidelbergben, tagjai tudományos szakemberek mellett hazai és külföldi politikusok és közgazdászok is – írja a welt.de hírportál.