Megújuló energiaforrások

Törökország 2 GW felett a széllel

Közel 20 százalékos országos kapacitásnövekedés: a szélenergia hasznosítása terén tavaly ezt produkálta Törökország, és ezzel a (szárazföldre) telepített kapacitások együttes volumene 2131 MW-ot ért el.

Pedig az így termelt áram betáplálásáért a rendszerbe nem fizet sokat a török rendszergazda és az állam sem ösztökéli az ágazat fejlődését vonzó eszközökkel.

Ugyanakkor a török kormányzat hivatalos vállalása szerint a kapacitásoknak 2023-ra el kell érnie a 20 GW-ot, azaz a jelenleginek mintegy tízszeresét. Becslések szerint az idén a török szélerőművi kapacitások legfeljebb 1000 MW-tal növekedhetnek, a windpowermonthly.com szaklap szerint építés alatt áll 450 MW-nyi kapacitás, ennyit kapcsolhatnak be az áramellátó rendszerbe.

Érdekessége a török szabályozásnak, hogy magasabb (rendszer)betáplálási tarifát ismernek el a teljesen török berendezésekből épült szélerőművekre, bár a nevezett szakportál szerint ilyen erőmű még nem épült Törökországban. A törökök egyelőre jobbára csak az egyébként erős külföldi befektetők partnerei a szélerőművi beruházásokban.