Megújuló energiaforrások

Óriási megtakarítás várható – Németországban

Németország jelenleg évente 8 milliárd eurót, teljes energia-importkiadásának mintegy 10 százalékét takarítja meg azzal, hogy energiaváltást (megújulókra) valósított meg.

A teljes megtakarítási összeg a jelenlegi tendenciák alapján 2040-re meghaladhatja az 1000 milliárd eurót is – idézett egy német parlamenti beszámolót a cleantechnica.com portál.

Ha csupán az évi 8 milliárdos megtakarítás maradna, akkor az önmagában 216 milliárd eurós importkiadás alól mentesítené Németországot.

A nagy különbség – az 1000 milliárdhoz képest – elsősorban abból adódhat, hogy 2040-re már teljes energiaszükségletének 65 százalékát elégítené ki megújuló forrásokból az ország.

Az egy billió eurós megtakarításhoz természetesen a takarékossági kurzus továbbfejlesztésével vezet az út, például a járműiparban folytatódik a hibrid és elektromos járművek térnyerése és ezek egyre kisebb arányban használják benzin- vagy dízelüzemű alternatív motorjukat.

Az óriási megtakarítás eléréséhez szükséges még az is, hogy a hagyományos energiahordozók világpiaci ára is némileg emelkedjen, amire főleg Kína és India gazdasági fejlődése kapcsán egy ideig biztos van esély.

Végezetül német források megjegyzik: a megtakarítás összegének növekedéséhez többek között arra is szükség van, hogy például a szélerőművek termelte áram visszatáplálási árát érdemben ne csökkentsék.