Megújuló energiaforrások

Százötven métert átölelő szélerőmű

A Siemensnél a világ legnagyobb szélturbináját abból a megfontolásból készítik, hogy a szélerőművek energiatermelő képessége – szakértők szerint – a rotorlapát nagyságával együtt növekszik.

A hasonló óriások elkészítése (eddig az Energon 126 méter forgásátmérőjű lapátjai voltak a legnagyobbak) jelentős nehézségeket vet fel. Elsősorban legyártása, de nem mellékes a súlya sem. A Siemens egyetlen öntvényből készíti el, azzal, hogy nem illesztenek, forrasztanak darabokat, a súlyból mintegy 20 százalékot megspórolnak.

Az óriás erőművi darabokat eleve a tengerparton célszerű készíteni, mivel szárazföldön ilyen hatalmas egységek gyakorlatilag nem szállíthatók.

A tengeri szélerőművek esetében rendkívül komoly alapzatot kell a berendezéseknek építeni a víz alatt. Becslések szerint azonban egy ilyen óriás talapzatának elkészítése kevesebb ráfordítást jelent, mint egy negyedakkora erőműből négy darab talapzata.

A rotor szélesség egyébként 4 méter, a turbina tehát összesen mintegy 18600 négyzetméteres felületről gyűjti be a szelet.

A Gizmodo portál szerint hisznek az ilyen óriások jövőjében a Siemensnél, mert a 6 MW-os óriásból (SWT-6.0-154 a típusjele) több mint 300 darabot készülnek gyártani.