Megújuló energiaforrások

Húsz megawattos szolár parkot épít az Apple

Az Apple amerikai információtechnológiai óriásvállalat bejelentette, hogy a vállalat és fő adatközpontja, ami az Észak-Karolina-i Maiden térségében van, újabb 20 MW-os napelem parkot kap, egy már meglévő hasonló mellé.

Ha ez elkészül, akkor a vállalat globális energiaellátásában már 65 százalék lesz a saját megújuló forrásokból nyert energia részaránya. (egyes közlésekben az szerepel, hogy Apple-nél a megújulók hasznosításának részaránya már jelenleg 75 százalék, de ezt nem csupán a saját előállítású, hanem a különböző külső forrásokból szerzett zöld energiára együttesen értik a vállalatnál)

Az Apple erőltetett menetben igyekszik a tiszta energia felhasználása felé, korrigálandó rossz hírnevét a légszennyezésben szerzett „érdemei” miatt. Tavaly a vállalat a légszennyező gázok kibocsátását mintegy harmadával növelte – írta az amerikai sajtó.

A megújuló energiák felhasználása terén egyébként a napokban mérföldkövet jelentett be: energiafaló adatközpontjait már 100 százalékban megújuló forrásokból működteti.

A saját megújuló fejlesztések legnagyobb része ugyan a napenergiával kapcsolatos, és a saját vállalati célra dolgozó fotovoltaikus kapacitások közül az övé lehet a legnagyobb 100 hektáron és 167 millió kilowattos kapacitással Maidenben, de az Apple azzal is dicsekszik, hogy a szél- és a bioerőművi energiával is fejleszti energiaellátó bázisát. Hatalmas – hidrogén alapú – üzemanyagcella-bázist épített ki Maidenben az energiaellátás bővítése érdekében.