Megújuló energiaforrások

Öt év alatt megkétszereződhet a kis szélturbinák összkapacitása

A kis szélturbinákat (small wind turbine – SWT) gyártó ipar egyre inkább a telítettség állapotába kerül, százával jegyeznek ilyen vállalkozásokat, jelentőssé bővült forgalmazói hálózatuk, egyre több SWT-kre alapított szövetség van szerte a világban.

Erről a commodities-now.com ír, megjegyezve, hogy az ágazat növekedését az igények növekedése támogatja, nem utolsó sorban az IT-szektor, a védelmi ipar, illetve az áramellátók részéről, utóbbiaknál elsősorban az áramhálózatoktól távol eső térségekben.

A szakportál hivatkozik a Navigant Research kutatásaira, amelyek szerint az SWT-k tavaly világszerte együttesen körülbelül 86 MW kapacitást jelentettek, azaz 2018-ra összesített teljesítményük 172 MW lehet majd és együttes bevételük ez időre 3,3 milliárd dollár körüli értéket képviselhet.

Jelenleg leginkább az Egyesült Államokban tapasztalható fellendülés az SWT-knél, de manapság az állam segítsége támogatja a fellendülést Nagy-Britanniában és Olaszországban is. A saját áramellátás igénye mellett az ágazat növekedését elősegíti a dízelolaj ára körüli bizonytalanság, valamint Kína nagy áramigénye.

Rontja viszont az ágazat kilátásait, hogy a fotovoltaikus berendezések ára csökken, és igen kedvező finanszírozási megoldások segíti a napenergetikai berendezések elterjedését. Ez utóbbi megoldások idővel az SWT-k térnyerését is támogathatják. Az SWT-piacot jelenleg Európa uralja, perspektivikusan egyre nagyobb szerepe lehet azonban az ázsiai piacnak is.