Megújuló energiaforrások

Mégis a Vestas uralta leginkább tavaly a piacot

Vitatott, vajon a világnak a dán Vestas vagy az amerikai General Electric volt-e a legnagyobb szélturbinagyártó vállalkozása, de egy dán kutatócég szerint nem volt kétséges a Vestas első helye.

Számításai szerint ugyanis a piaci forgalmat nézve a Vestas a teljes forgalomból 14,6 százalékkal részesedett, a GE viszont „csupán” 13,7 százalékkal.

A dán piackutató cég – a Make Consulting – egyébként a harmadik helyet a német Siemens cégnek adta 10,8 százalékos részesedéssel – írja a bloomberg.com.

Az ellenlábas kutatócég, a Navigant Consulting előzetes adatként még február elején azt közölte, hogy a Vestas tavaly elvesztette 12 év óta őrzött világelsőségét.

Feltehetően arra alapozta ezt, hogy a Vestas a legutóbbi két teljes évben veszteséget írt, kapacitás-leépítéseket jelentett be, azaz nem célozhatott meg termelésnövelést, az amerikai vetélytárs viszont szárnyakat kapott az Egyesült Államokban tavaly tapasztalt beruházási boom-tól a szélenergetikában.

A korábban dobogós pozícióra törő kínaiak nem kerültek az első öt közé, mert Kínában is lefékeződött a szélerőművi beruházások üteme, így a tavaly negyedik a spanyol Gamesa, az ötödik a német Enercon, míg a hatodik az indiai Suzlon cég lett. A „top 10” további helyét foglalták el kínaiak.