Megújuló energiaforrások

A Bentley tetején is napelemek ragyognak majd

Ha autógyár, akkor napelemekkel fedjük be – ilyen szlogen kezd terjedni a világon. A hírek szerint a luxuskocsikat gyártó angol Bentley cég Nagy-Britannia legnagyobb ilyen napenergiát hasznosító fotovoltaikus létesítményét kívánja létrehozni.

Autógyárainak tetejét már a német Auditól kezdve a francia Renault-on át az amerikai General Motors is beborította napelemekkel, hogy az üzem villamos-energia szükségletét részben ezekből fedezze és egyúttal a hagyományos energiahordozókkal szemben a megújulók hasznosításának elterjedését egyengesse.

A Bentley-nek Crewe-ben van a gyártóbázisa, ezt látnák el összesen 20 ezer nappanellel, létrehozva egy 5MW-os kapacitást. Ez ott az áramszükséglet 40 százalékát biztosítaná csúcsidőben és a gyártó CO2-kibocsátását évi 2500 tonnával mérsékelné.

Amikor valamiért csökkenne vagy szünetelne a gyártás, akkor a Bentley a nemzeti áramellátó hálózatba juttatná a nap energiájával termelt áramát – írja a businessgreen.com portál.

A portál szerint hamarabb is felfedezhették volna a napenergia hasznosítását, hiszen a gyártócsarnokok tetejét – még 1940-ben – ehhez mondhatni ideálisan alakították ki: a tető nagy 20 fokos lejtésű fedőlapokból áll és valamennyi délre néz….