Megújuló energiaforrások

Áramdrágulást fékeznek Romániában

A megújuló energiák felhasználásával termelt áram drágulását akarják fékezni Romániában. A kormány elismeri, hogy a szektorban beruházókat némileg „túlkompenzálta”.

Ennek az eszköze a zöld igazolások rendszere lett: ilyet kaptak az államtól azok az áramtermelők, akik megújuló energiaforrások felhasználásával termeltek áramot.

A zöld igazolásokkal kereskedni lehetett: és többek között a lakosságot is ellátó szolgáltatók az ilyen áramból bizonyos mennyiséget, illetve zöld igazolásokat is kénytelenek voltak átvenni.

Az utóbbiak költsége miatt – melynek alapja egyébként az előállított megawatt mennyisége – az idei évben emelni kényszerültek áramáraikat. Az emelés aránya egészében 10 százalékot ért el, ám a hírek szerint felerészt a zöld igazolások ára miatt – írja az actualites-news-environnement.com.

Most az a kormányzati terv, hogy egy 1 MW energiáért az eddigi 2 darab helyett csak 1,5 igazolást adnak a szélenergiából, 6 helyett 3 igazolást a napenergiából és 3 helyett 2,3 igazolást a vízi energiából előállított áramért a termelőknek, azaz szűkítik az igazolások piacát minden új megújuló energiatermelő kapacitásnál.