Megújuló energiaforrások

BP teljesen búcsút int a megújulóknak?

A fejlemény már-már nem meglepő: tavaly előtt a BP egyszerűen kiszállt már sok éve működő napenergetikai projektjeiből, sőt a megújulók portfólióját gondozó vállalkozásának, a BP Alternative Energy-nek a központját is bezárta.

Sajtóvélemények szerint több tényező állhat az említett döntések mögött, részben ezekkel indokolja is a BP az újabb lépését. Arról beszél, hogy a fenntarthatóságra kíván összpontosítani hagyományos olaj- és gázipari tevékenységében, azaz ezeket a környezeti és klímavédelmi tényezők messzemenő figyelembevételével akarja fejleszteni.

Ennek kapcsán hivatkozik arra, hogy az általa okozott olajszennyezésekért jelenleg is nagy kártérítési pénzeket fizet.

Hivatkozik azonban arra is, hogy a megújulókkal folyó energiatermelés „pénzhozadéka” jócskán elmarad a régi alaptevékenység hozadékától. Ezt – úgymond – a részvényesei nem veszik jó néven. Azt viszont szakértők számításai tárták fel, hogy fajlagosan sokkal nagyobb támogatást kaptak az utóbbi időkig az olajtársaságok a hagyományos ipari tevékenységükért, mint amennyivel a megújulókat támogatják azon országok, ahol nagy hazai olajtársaságok működnek.